Kåldolmar

november 25, 2015


Kåldolmar har ett oförtjänt rykte av att vara omständigt och tidskrävande att göra. Visst, det är lite pilligt om ambitionen är att vika fina knyten, men jag tycker husmanskost vinner på att vara rustik och lite halvful. 

Kåldolmar
14 stora kåldolmar 
1.5 timmar
175 grader 

Börja med att göra köttfärsfyllningen så att den får dra ihop sig. 


Köttfärsfyllning
400 gram fläskfärs
1 dl ströbröd
2 dl kokt ris
1 ägg 
1 dl mjölk 
Salt
Peppar

Blanda mjölk och ströbröd och låt dra några minuter. Blanda sedan resterande ingredienser. Det går utmärkt att använda kokt ris från tidigare i veckan. 

Kåldolmarna tar form
Nästa steg är att blanchera kålblad. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Skär ut roten på kålhuvudet och lirka av bladen. Skär ut nerven. Det är inte hela världen om bladen spricker lite, det är svårt att undvika. Koka några blad åt gången i en minut, skölj sedan med kallt vatten i ett durkslag. 

Vik ihop kåldolmarna enligt principen 1. En klick fyllning i mitten på bladet 2. Vik in sidorna 3. Rulla. Placera kåldolmarna i en ugnsfast form med skarven nedåt. Lägg på några klickar smör och strö över en matsked råsocker. Grädda långt ner i ugnen på 175 grader i cirka en timme. 


Sås
Skyn från kåldolmarna
2 dl matlagningsgrädde
Peppar
Ev salt

Lyft upp koldolmarna ur formen där smöret, sockret och saften från köttet har bildat en sky. Häll skyn i en kastrull och koka upp tillsammans med matlagningsgrädde och peppar. I lagom tid till att såsen är färdig har kåldolmarna svalnat till ätbar temperatur. Servera med någon färg på vinbärsgelé eller lingonsylt. 

You Might Also Like

3 kommentarer

  1. Så roligt att se att ni ungdomar också intresserar er för husmanskost! En annan som börjar bli lite till åren får ju för sig att sådant glöms bort bland iphones och högljudd reklam och platt-tv och allt annat di hittar på nuförtiden, di där ungdomarna. Men roligt att se, det får minsann bli till att bjuda barnbarnen på, som variation från palten!

    SvaraRadera
  2. Fast nu när man tänker efter litta så e väl kåldolmar inte helt svenskt? Det kanske är vi som tagit med oss skeden hem som vi tog dit vi kom?! Hohoho, allt lustigt att tänka sig. Men skämt åsido. Världen är en fantastisk plats och livet e vackert. Det e sant! Man ska vara tacksam för det man har, om det så är kåldolmar eller doftljus från ikea.

    SvaraRadera
  3. Lagade faktiskt dina kåldolmar till familjen igår. De gjorde succé!

    SvaraRadera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen