Att göra smör

december 22, 2015

Hemmagjort smör som smakar friskt och gräddigt. Kanske inte helt kostnadseffektivt men å andra sidan med ett mervärde i egenskap av att vara producerat på hemmaplan. 5 dl grädde ger runt 180 gram ljuvligt smör.

Smör
500 gram svensk vispgrädde
Havssalt

Vispa med elvisp eller stavmixer, eller för hand om du känner för att ha träningsverk till trettondagen. 
Först blir det grädde. 
Här ser det ut som hela projektet håller på att gå fel, men det är ingen fara. 
Här separerar sig smöret från kärnmjölken. Lyft upp smöret med händerna och pressa ur mjölken. Kärnmjölken förkortar hållbarheten på smöret så skölj smöret med kallt vatten för att tvätta bort den sista vätskan. 

Smaksätt smöret som du vill. Jag valde att bara krydda med havssalt. För att göra kryddsmör, blanda ner dill, persilja, vitlök, citron, lime, oliver, sardeller eller kapris. Förvara smöret i kylskåp men ta ut i god tid före du ska använda det eftersom smöret blir ganska hårt när det är kallt. 

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen