Köttfärsåss

december 07, 2015


Köttfärsås lagad från grunden är klassisk vardagsmat som jag inte skäms ett dugg för att äta nedsjunken i soffan. Köttfärssåsen tar en stund att göra men är väl värt det. Vi lagar en stor gryta och fyller matlådor som sedan hamnar i frysen. 

Tomatsås
2 kilo körsbärstomater
Färsk basilika
1 stor gul lök
4-5 klyftor vitlök
1 msk råsocker
Salt
Peppar

Halvera tomaterna och stek i rapsolja tillsammans med vitlök och löken. Stek på hög värme tills tomaterna börjar smälta ner. När tomaterna blivit mosiga, tillsätt resten av ingredienserna. Låt koka länge, absolut minst en halvtimme. Ju längre såsen får koka, desto sötare blir smakerna. Stavmixa sedan såsen.

Om du inte vill använda tomatsåsen på en gång, eller göra en mindre volym köttfärssås: fyll ziplock-påsar med en halvliter sås och lägg i frysen. Påsarna går snabbt att omvandla till en tomatsoppa, en grytbas eller en enkel men fantastisk sås till pasta.


Köttfärssås

1 kilo blandfärs
1-2 dl vitt vin
250 gram finskivade champinjoner
4 lagerblad
2-3 tsk koncentrerad kalvfond
Färsk basilika
1 lagom stark chilifrukt
1 msk ostronsås
Soja (mörk)
Peppar

Stek köttfärsen och häll över i en stor kastrull tillsammans med 1,5 liter av den tidigare kokta tomatsåsen. Bara det är en fantastisk grund. Krydda sedan efter ditt eget tycke, ovan listat är vad jag föredrar att ha i min köttfärssås. Ostronsåsen kanske låter taget ur sitt sammanhang men bidrar med mycket umami och passar bra med många typer av köttfärsrätter.

Servera med pasta och en oanständig mängd parmesan.

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen