Sötpotatissoppa med kokosmjölk, lime och röd curry

december 01, 2015


Sötpotatissoppa
Ca 1 liter soppa, 3-4 portioner
20 minuter

Ingredienser 
En stor sötpotatis
2 klyftor vitlök
1 matsked röd curry paste
En stor tetra kokosmjölk (500 milliliter)
5 dl vatten
En halv tärning grönsaksbuljong
1 tesked sambal oelek
Salt
Peppar
En halv lime


Börja med att skära sötpotatisen i centimeterstora kuber. Stek på hög värme i rapsolja tillsammans med vitlök och röd curry paste tills vitlöken börjar lukta gott. Slå på kokosmjölken och vattnet. Smula i grönsaksbuljongen och tillsätt sambal oleken. Låt koka i cirka 10 minuter till sötpotatisen mjuknat.


Jag föredrar min soppa stavmixad med lite bitar kvar. Att stavmixa soppan får också den röda curryn att bättre blanda sig med soppan, annars lägger den sig gärna på ytan. Salt och peppra efter smak och pressa i en halv lime innan servering. 


Krutonger
En franskbrödbulle
En klick smör
Salt
Peppar
Persilja, färsk eller fryst

Kuba bullen och stek först i en torr stekpanna till krutongerna börjar bli frasiga. Tillsätt en klick smör, persilja, salt och peppar. Låt krutongerna få färg. Låt svalna.

Soppan i sig är vegansk. För att krutongerna ska bli veganska så dubbelkolla att bullen inte innehåller smör (vissa franskbröd gör, andra inte) och byt ut smöret för stekning mot icke-animaliskt alternativ.

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen