Dolmades - grekiska vinbladsdolmar

januari 24, 2016


4 portioner 
1 timme 
Ingredienser
Fyra portioner matris
En halv tärning grönsaksbuljong
En halv gul lök
En matsked hackad dill
Två matskedar finhackad bladpersilja 
Salt och peppar 
En stor citron
Olivolja
Inlagda vinblad 

Koka riset enligt instruktionerna på paketet men ersätt saltet med en halv tärning grönsaksbuljong. Stek en halv gul lök på låg värme under tiden. När riset är färdigkokt, blanda ner den stekta löken, dillen, persiljan, salt, peppar och saften från en halv stor citron och låt svalna.

Skölj vinbladen under kallt vatten för att göra de mindre salta. Lägg en till två matskedar risfyllning i mitten på varje blad, vik in sidorna först och rulla sedan från dig för att göra små och kompakta rullar. Det är pilligt och kräver tålamod, men resultatet gör det värt det.


Ringla över en matsked olivolja och saften från andra halvan av citronen och placera i ugnen i 200C grader i 15-20 minuter. 

Oliv-tzatziki
Fyra dl grekisk yoghurt 
En dl hackade oliver 
Tre klyftor vitlök 
Salt 
Peppar

Kärna ur och hacka oliver (eller var smartare än vad jag är och köp kärnfria), blanda med yoghurt och pressa i vitlök. Salta och peppra. Ställ i kylen. 



Låt vindolmarna svalna så att de är ljumna och ät med olivtzatzikin.

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen