Vi åt oss igenom Vietnam

augusti 09, 2016

Vi åkte till Vietnam i början på juni och spenderade tre veckor med att äta. Vi startade i Saigon i söder och åkte 2065 kilometer med buss genom landet till Hanoi i norr. Vi stannade i Dalat, Nha Trang, Hoi An och Huê påvägen. 

Vår första måltid i Saigon. Vi var vrålhungriga och beställde det mesta på menyn. Varje grillspett kostade 10,000 vnd och resten av de fantastiska rätterna 30,000 vnd styck. 
Under tiden vi var i Saigon läste jag Mark Wiens matguide och fick tipset om Bun Thit Nuong på Chi Thông. Det var precis lika fantastiskt som det ser ut. 
Vi drack stora mängder kaffe med frusen kokosmjölk på kedjan Cong Caphe. 
...och vi besökte många marknader...
Grillspetten köpte vi ofta av kvinnor som sålde dem från små vagnar på gatan. Mathygienen är inte den bästa med svenska mått mätt men vi valde ställen som såg ut att ha bra rullians och mådde bra hela resan. På alla ställen vi besökte kostade de 10,000 vnd styck. 
Vietnameserna äter gärna lagad mat till frukost så vi fick anpassa oss. Friterade wontons och iskaffe i Hoi An. 
Friterade räkdonuts i Hoi An. 20,000 vnd. 
...och vanliga donuts. I Hoi An sålde gatuförsäljarna friterad mat istället för grillspett. Vi klagade inte.
Underbara Báhn Bao Kep, på Nû Eatery i Hoi An. Restaurangen ligger lite dolt i en gränd i gamla stan och serverar fantastisk mat. Två bao kostade 35,000 vnd. Resten av rätterna var också minst sagt prisvärda.
Cao Lau (överst) och My Quang - två lokala specialiteter i Hoi An. Hoi An var redan på 1400-talet en sydasiatisk handelshamn vilket har medfört att köket har tydliga kinesisk och japanska influenser. Detta har medfört många vietnamesiska rätter som är unika i Quang Nam-regionen. 
I Hanoi blev nudlarna platta och tjocka och vårrullarna bytte namn från Chà Gio till Nem Rán.
I Hanoi träffade vi en vietnamesisk tjej som tog oss runt i stan och vi bad henne att visa oss hennes favoritställen för streetfood. Hon tog med oss till en gränd bakom stadsmarknaden med presenningar till tak och ett tio-tal stånd med olika sorters mat.  Även om vi ätit mycket streetfood på resan var detta utanför vår bekvämlighetszon. Vi slog oss ner på en bänk framför en ganska arg kvinna och vår guide beställde till oss. Det smakade fantastiskt såklart. 80,000 vnd för oss tre och ingen magsjuka på köpet. 
I samma gränd köpte vi även efterrätt som bestod av "svåridentifierade saker inlagda i sockrig gelé".  Eftersom vi ännu inte var helt säkra på hur våra magar skulle må efter första gränd-rätten så tänkte vi att det kan åtminstone inte skada att beställa ALLT. Så det gjorde vi. Majskorn var det första vi kunde urskilja, sedan misstänker vi att vi även åt chiafrön, litchi och tång. Vi hade väldigt roligt när vi med hjälp av charader försökte lista ut vad vi faktiskt åt, men det samlade betyget blev: jätteäckligt. 
Väl tillbaka i Saigon åkte vi ut till Cho Lón i district 5. Cho Lón är Saigons egna chinatown och huserar stora marknader. 
På något som liknade en parkeringsplats i district 5 blev vi nog serverade resans bästa måltid av kvinnan på den övre bilden. Någonstans under resans gång gav vi upp det här med att försöka beställa någonting särskilt, utan att det är enklast att gå fram till någon som ser trevlig ut och så får det bli vad det blir. Denna gången blev det ett ihopplock av vad hon sålde - nudlar med örter, vårrullar, grillat kött och inlagda grönsaker som smakade fantastiskt. Måltiden slutade med att kvinnan fotograferade oss och jag henne. 
Näst sista kvällen i Saigon hade suget efter IPA blivit stort så vi letade upp Pasteur Street Brewing Company. Vi beställde IPA med drakfrukt, porter med kokos och weissbier med passionsfrukt. 
Saigon.
Hanoi. 

Vietnam är ett underbart land som är lätt att ta sig omkring i. Att åka under monsunperioden var inga problem alls. I Saigon och Hanoi kom det hällregn som varade mindre än en timme. Det gäller bara att snabbt sätta sig i en taxi eller hitta ett café ta en ca phe. 

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen