Födelsedagskalas: Masterchef

november 19, 2016

Förra helgen firade jag min 25-årsdag genom att bjuda hem mina vänner och sedan låta dem stå för matlagningen. Inte nog med det, de fick tävla mot varandra i uppgörelsen om att få kalla sig Malmös Masterchef 2016. 

När vännerna började droppa in fick de bubbel att dricka och antingen ett blått eller grönt förkläde. Det var tolv stycken som tävlade, sex i varje lag. 

I första tävlingsmomentet fick lagen en stängd låda innehållandes allt för att laga vietnamesiska sommarrullar. Båda lagen skulle utöver tretton sommarullar (en till varje deltagare samt mig) göra en dippsås var. Det blå lagets rullar märktes ut med en tandpetare för att kunna presenteras på samma tallrik. Deltagarna fick 25 minuter på sig och det blev minst sagt hetsigt, och väldigt roligt. 


Efter att vi ätit förrätten var det dags att utse det vinnande laget, vilket var det gröna. Det blåa laget fick således mötas i en elimineringstävling. Elimineringstävlingen satte deltagarnas ögonmått på prov då de ombades mäta upp en deciliter vetemjöl i en muffinsform. Personen som var längst ifrån åkte ut och fick lämna tillbaka sitt förkläde och gå över till att dricka öl på heltid.  

I nästa moment fick deltagarna femton olika ingredienser, frukter och kryddor placerade framför sig. Eftersom mina köksskåp är fyllda till bredden med diverse asiatiska produkter var inte särskilt svårt att hitta ingredienser jag misstänkte deltagarna skulle gå bet på. 

Tävlingen gav mig tid att fixa det sista med huvudrätten som jag till mestadel förberett i förväg. Jag samlade in svaren och deltagarna fick sätta sig och äta en vegetarisk gryta med bland annat röd curry, kokosmjölk och sötpotatis. Vid slutet av måltiden utsåg jag den person i varje lag som presterat sämst och båda dessa personer fick lämna tillbaka sina förkläden. 

Om någon trodde att de någonsin kunde slappna av i tävlingen om titeln som Malmös nästa Masterchef hade de fel. Direkt elimineringen fick de resterande tävlande skriva ner samtliga ingredienser använda i huvudrätten. Varje rätt svar gav ett poäng, varje felaktigt svar gav ett negativt poäng. Tävlingen gav mig tid att städa undan efter huvudrätten. När det var dags att utse de två som skulle elimineras var det rent och snyggt. 


Laguppställningen hade nu gått från sex-sex till fyra-tre. Jag hade dock inte särskilt dåligt samvete för de som åkt ut, de fick som sagt dricka öl, klappa katten och bli serverade av sina fd lagkamrater. 

De sju tävlingsdeltagarna fick som uppgift att göra två mojitos var som uppfriskning efter middagen. En mojito till sig själva, en till juryn som bestod av de utslagna medlemmarna. Juryn var förvånansvärt enig om den bästa och sämsta drinken och en person kunde elimineras. 

I det näst-sista momentet var det dags för deltagarna att tävla som lag igen i. Mycket stod på spel eftersom hela det förlorande laget stod inför eliminering. Lagen fick en gemensam låda med alla tänkbara ingredienser för att göra dessert och tjugo minuter på sig att prestera. Jag fick två förtjusande tårtor men var tvungen att utse det blå laget som det vinnande och tacka det gröna laget för deras tid i tävlingen. 


I det sista och avgörande tävlingsmomentet fick de tre deltagarna mötas mot varandra. Det kunde ju bara kvarstå en vinnare. Deltagarna fick tre deciliter gräddfil var, tillgång till en korg med kryddor och smaksättare samt uppgiften att göra den perfekta dippan till ett paprikachips. Sju minuter senare och efter ett smakutlåtande av juryn stod vinnaren av Malmö Masterchef 2016 framför oss - Josefin! 

Kort sammanfattat är jag mycket nöjd med tävligen (och resterande kvällen!). Jag tycker att det var särskilt roligt att hela kvällen var vegetarisk utan att deltagarna riktigt tänkte på det.  Hade jag haft en större lägenhet hade jag gjort ett och annat annorlunda, exempelvis försökt få in mer aktiv matlagning hos deltagarna. 

 Jag fick dessutom så många fina presenter! Allting var ätbart, drickbart eller användbart vid matlagning. Fina fina vänner. 

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen