Koreanska mandu med hemmagjord dumplingdeg

november 22, 2016

Jag har gjort dumplings många gånger men har alltid använt färdigkavlad deg köpt i en asiatisk livsmedelsbutik. Igår hittade jag ett recept på dumpling deg som verkade bra och beslöt mig för att testa. Det var faktiskt mycket lättare än jag trodde. 

Receptet kommer från Maangchi men jag använde kokande vatten på inrådan av Stridbergs station

20 stora dumplings
Ingredienser
4.8 dl vetemjöl 
1.7 dl kokande vatten
1 tsk salt

Blanda först ingredienserna med en spatel och gå sedan över till att knåda för hand. Det tar ett tag och hade jag haft en matberedare hade jag troligtvis använt den. Jag tillsatte 1.6 dl kokande vatten men fick öka med en liten skvätt under knådningen för att få degen att sluta spricka. Efter cirka 10 minuters knådande är degen len att ta på och klibbar inte det minsta. Låt degen vila åtminstone 10 minuter och gör under tiden fyllningen. 

Fyllning
400 gram köttfärs
Sesamolja
Sriracha
Tunna vermicilli-nudlar, kokta, cirka två deciliter, klippta 
Vårlök
Farinsocker
Soja
Fisksås
Chili
Vitlök 

Blanda alla ingredienserna och ställ kallt tills det är dags att forma dumplingsen. 


När degen har vilat, skär den i 20 lika stora delar och kavla sedan ut till tunna cirklar. De behöver verkligen inte vara perfekt formade. Se till att täcka både degen och de färdiga dumplingbladen med plastfilm för att förhindra att degen torkar. Lägg även plastfilm mellan varje lager av dumplingsblad så de inte klippar ihop.  


Att vika dumplings är en ganska kletig aktivitet så jag har inga bilder på det. Det går dock snabbt att få rutin på det. Eftersom dessa dumplings är stora är det inte särskilt pilligt heller. Ångkoka i bambukorgar eller med en ånginsats i cirka 10 minuter. Dumplingarna blir glansiga på utsidan när degen är genomkokt, dela en dumpling på mitten för att säkerställa att fyllningen också är det.

Servera med olika dippsåser. Vi hade en färdigköpt seasoning sauce, soja med ingefära och chili och en jordnötssås. 


You Might Also Like

1 kommentarer

  1. Nu blev jag sugen på dumplings! blir nog kantarelldumplings :D

    SvaraRadera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen