Dumplings med hemmagjord dumplingdeg

januari 22, 2017

Det är dags att göra dumplings från grunden! Följ steg-för-steg-instruktionerna nedan och du kommer ha gjort hemmagjorda dumplings på mindre tid än du trodde var möjligt. Receptet på degen ger runt 18 dumplingsblad med en diameter på 12 cm eller 24 dumplingsblad med en diameter på 8 cm. 

Ingredienser
4.8 dl vetemjöl
1.6 dl kokande vatten
Salt

Steg 1:
Blanda vetemjöl, kokande vatten och en nypa salt. Rör runt ingredienserna med en träsked och knåda lite lätt tills degen hänger samman. Det ser lite halvtaskigt ut men känns ingen oro. Täck med plastfilm och låt vila i 10 minuter.
Steg 2: 
Knåda degen ordentligt i tio minuter. Jag gör det för hand i brist på andra alternativ men hade använt en köksassistent om jag ägt en. Du är färdig när degen är mjuk och len att ta på. 
Steg 3: 
Dela degen i 18-24 delar beroende på vilken storlek du är ute efter. Lägg en bit plastfilm löst över degbitarna så att de inte torkar ut under tiden du arbetar. 

Sedan är det dags för att sträcka dig efter kaveln. Jag brukar kavla norr-till-syd och sedan snurra degbiten efterhand. Det behöver verkligen inte vara perfekt. Det räcker att resultatet påminner halvt om en cirkel. Strävar du ändå efter perfektion kan du använda ett glas för att stansa ut ett rundare alternativ. Lägg de utkavlade dumplingsbladen på ett tallrik och använd plastfilm mellan varje lager.


Steg 4: 
Fyllning. Du kan fylla dina dumplings med det mesta. Passa på att rensa kylskåpet. 

Exempel på goda fyllningar: 
  • Champinjoner, rödkål, morot, gräslök, vitlök, morot, sesamolja, vinäger, svartpeppar
  • Fläskfärs, sesamolja, vitpeppar, ljus soja, morot, chili, vårlök
  • Gräslök, tofu, svartpeppar, purjolök, sesamolja, mörk soja, chili 
  • Blandfärs, sweet chili, soja, svartpeppar, ostronsås, chili och morot
Steg 5: 
Dags att vika! Jag hade ingen som kunde hjälpa mig fotografera hur jag viker så det får du lösa själv. Här hittar du ett inlägg med lite olika former med varierande svårhetsgradEller så tittar du på youtube
Steg 6:
Ångkokning! Jag har bambukorgar som är väldigt bra för de går att stapla på varandra. Det är dock absolut inget krav och en vanlig ångkokningsinsats fungerar lika väl. Jag såg även någon på youtube som använde ett durkslag i metall. Finns det en vilja finns det en väg. Ångkoka i 6-10 minuter beroende på storleken på dina dumplings. 
Steg 7: 
ÄT! 
Jag brukar äta mina dumplings med kål och många olika såser. Såserna är väldigt viktiga för hela dumplingupplevelsen men jag tror vi sparar det till ett eget inlägg. 

You Might Also Like

2 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen