Vietnamesiskt fläskkött, risnudlar och nước chấm

maj 03, 2017

För ett år sedan satt vi och planerade vår resa till Vietnam. Det är nog den bästa resa jag har gjort. Inte bara för att vi hade det så bra där, utan även för att jag lärde mig så mycket om mat. 


4 portioner
Ingredienser
600 gram magert fläskkött, ex fläskytterfilé
240 gram medeltjocka risnudlar
En skvätt vatten
Grönsaker du gillar - jag använde morot, gurka, böngroddar
Lime
Koriander
Mynta
Chili

Marinad
1 matsked mörk soja
8 cm citrongräs
Två klyftor vitlök 
Sambal oelek efter smak, jag brukar addera ca en tesked 
1 matsked fisksås
1/2 tesked grovmalen svartpeppar
1 matsked farinsocker

Nước chấm
Lime
Socker
Fisksås
Kallt vatten

Börja med att skära fläskköttet så tunt du kan och marinera sedan i mörk soja, vitlök, citrongräs (dela i 2-3 cm långa bitar och banka ordentligt med baksidan på kniven), sambal oelek, fisksås, svartpeppar, farinsocker och en skvätt vatten. Låt stå i kylen minst en timme, men längre är bättre. 

Koka medeltjocka risnudlar enligt instruktionerna på baksidan av paketet och kyl dem sedan under kallt rinnande vatten. Skär upp mynta, koriander, chili, morot, gurka, böngroddar, jordnötter och vårlök i lämpliga former.

Gör nước chấm dressing genom att blanda lika delar lime, socker och fisksås. Späd sedan med vatten tills du tycker det är lagom starkt. Blanda i delade chilifrukter om du vill göra det starkare (det vill du!).

Stek köttet på hög värme. Var försiktig med att inte översteka det. Det är fläskkött så det ska ju vara genomstekt, men det är tunna skivor och det går fort. Sedan är det bara att sätta ihop en skål med alla ingredienserna och hälla över dressingen. Ta-da!

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen