Kinesisk hotpot

september 10, 2017

Hotpot är comfortfood under vinterhalvåret. Inte långt från fondue men en betydelsefull skillnad är exempelvis mindre bea, mer chili. Grytan som inledningsvis är en buljong reds av nudlarna till en gudomlig soppa som dricks på slutet av måltiden.

Vilken buljong, eller soppbas, som används kan varieras i all oändlighet. I helgen gjorde jag en relativt mild bas med röd curry och kokosmjölk. 

Curry- och kokosmjölkbas 
Ingredienser
2 msk röd curry paste
1 burk kokosmjölk
2 liter vatten
2 vårlökar, skuren i 5-6 cm bitar 
Ingefära, en 1x1x5 cm bit, lämna hel
En tärning köttbuljong
Ljus soja
En matsked socker
2-3 bitar hel torkad chili 
6 champinjoner
En skvätt fisksås

Låt samtliga ingredienser förutom fisksåsen koka ihop i 15-20 minuter i en stor kastrull. Smaka av, tillsätt fisksås för att justera sältan och eventuellt mer chili. Placera på en värmeplatta mitt på bordet. Duka med både platt tallrik och djupare skål. 


Hotpot-innehåll
Vad du väljer att ha på ditt bord är helt fritt för tolkning. Topp tre för mig är 1) ostronskivling 2) svartkål 3) vetenudlar. Topp tre för Viktor är 1) kött 2) kött 3) kött. Annat typiskt innehåll är: 
Enokisvamp
Ostronskivling
Tunt skivat nötkött
Räkor

Fisk
Bean curd
Tofu
Ägg
Bambuskott
Grönt! Olika typer av mörkgröna salladsblad som spenat eller kinakål 
Alla sorter och typer av nudlar
Dumplings
Fiskkakor
Majs


Eftersom grytan kokar på bordet får ni inte glömma bort att tillsätta en skvätt vatten då och då så länge ni aktivt äter. När det börjar närma sig slutet så släng sluta helt sonika och låt buljongen tjocka till sig. Ofta är jag lite för (läs: alldeles för) mätt för att orka särskilt mycket av soppbasen men den smakar helt fantastiskt. 

You Might Also Like

1 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen