Basvaror i ett asiatiskt livs

mars 08, 2018

Eftersom jag lagar mycket asien-inspirerad mat handlar jag också mycket i asiatiska livs. Varorna är billigare och håller ofta bättre kvalitet än de importerade märken som säljer asiatiska livsmedel på ICA eller Coop. Dessutom är utbudet betydligt större. Här är mina vanligaste köp! Bildkälla: 1

Nudlar
Mina köksskåp är fyllda till bredden med nudlar av alla typer och former. För de flesta människor är det förmodligen överkurs men för mig har varje nudel har sitt sammanhang (det är åtminstone vad jag försöker intala mig, kanske är jag bara en nudelhamster). 


Medeltjocka risnudlar. Dessa är mina favoritnudlar tillsammans med något marinerat och stekt protein, grönsaker och nouc cham. Jag gillar märket Bamboo Tree. 


Tunna risnudlar. För vårrullar eller snabba soppor. 

Instant ramen. Enkel snabbmat som snabbt kan piffas upp med ett ägg och lite extra kryddor. I butiken jag handlar finns kanske ett femtiotal märken. 

Tunna och tjocka äggnudlar. Förstnämnda använder jag i nudelsskålar med sesam- och sojadressing, sistnämnda för stekning.

Platta risnudlar. 
Kommer i olika tjocklekar, 1mm - 10 mm, och är perfekta för phô eller pad thai.

Färska nudlar. Ibland finns det färska ramen- och udonnudlar i butiken jag handlar i. De är ganska dyra jämfört med torkade men absolut värda att testa. Det tar din ramen till en ny nivå. 


Dumplings
Fryst dumplingdeg. Brukar köpa både wonton- och dumplinark. Ett paket dumplingark innehåller ungefär 30 ark och kostar runt 16-18 kronor. 


Smaksättare
Vinäger. Jag gillar flaskan med gul etikett märkt Chinkiang Vinegar. 

Sesamolja. Helt vanlig sesamolja. En förpackning räcker väldigt lång tid, så det kanske egentligen inte ska finnas med på min lista över vanliga köp.

Currypaste. Jag använder mest grön-, röd- och massamancurry. En varning: dubbelkolla alltid innehållsförteckningen om du äter vego eller är allergisk. Många currypastor från asiatiska livs innehåller räkpasta eller fisk. Jag tycker Mae Ploy är det bästa märket, men det är inte djurfritt. Som alternativ är både Santa Marias och ICAs egna märke av röd curry är veganska. 

Ljus soja från Kikkoman. Ja, jag köper soja i literförpackningar. En liter kostar runt 60 kronor. Jag tror 250 ml kostar 30-40 kronor på ICA. Enkelt beslut. 

Fisksås. Jag vet inte vem som producerar fisksåsen jag brukar köpa, det är en genomskinlig plastflaska med lite Malaysisk (?) text på. 


Hoisinsås. Mitt favoritmärke är Koon Chun. Jag tycker att deras sås smakar bäst och den är dessutom naturligt fri från animalier.

Sushi
Gari, nori och ris. Samtliga ingredienser är billigare än hos de märken som säljer till ICA och Coop. 

Marinerad tofu. Brukar du beställa inari när du beställer sushi? De vegetariska tofu-fodralen? De finns att köpa direkt i frysen. Det är inget jag köper särskilt ofta, men ett allmänt tips när vi ändå pratar om sushi. 

Övrigt
Rispapper. Till sommarrullar eller friterade vårrullar. Kommer både som runda och fyrkantiga och i olika storlekar för den som vill variera sig. 


Pankomjöl. Billigare och större förpackningar jämfört med ICA. 

Mantao eller bao. Fryst deg finns i frysen. Ångkokas hemma i 3-4 minuter för att bli fluffiga. 

Tofu. Återigen är det mycket billigare än att köpa i en vanlig matvarubutk. 400 gram kostar runt 20-25 kr. Det finns dessutom flera typer av tofu - extra fast, silkestofu, fast och tofu för misosoppa.

Misopasta. För soppor eller buljonger.

Färskvaror. Ibland köper jag färska örter eller svamp, men det är ganska sällan. Det håller ungefär samma priser som ICA men utbudet är såklart lite annorlunda. 

Ovan är alltså mina rutinköp och någon form av grundpelare i min matlagning. Såklart testar jag nya saker också, jag tycker det är väldigt roligt att gå runt i butiken och hitta nya saker. Ibland blir det bra, ibland inte. En gång kom jag hem med tjocka rispapper som det tog mig ett halvår att lista ut hur de skulle ätas. Det var inte helt intuitivt att de skulle läggas i mikrovågsugnen. Iallafall, har du frågor om något så ska jag göra mitt bästa att försöka svara. 

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen