Montenegro, Budva, juni 2017

oktober 09, 2017

Vår sommarsemester i år var ganska intensiv. Vi spenderade fem dagar i Montenegro följt av en helg i Belgrad. Här är lite bilder och allmänna tips! 

Vi flög huvudstad till huvudstad - Stockholm till Podgorica med Ryanair. Eftersom flygplatsen ligger mitt i landet och är dåligt förbunden till kusten med kollektivtrafik bokade vi upphämtning av ett företag i förväg. Resan till kuststaden Budva tog runt en timme och var en upplevelse i sig. Att köra på små bergsvägar och bemöta dålig sikt med att lägga sig på tutan verkar vara praxis.


Lite kuriosa är att många hotell och byggnader i Montenegro saknar en riktig adress. Vi bodde exempelvis på ett hotell med angiven adress "Vidikovac b.b". När jag gav adressen till chauffören skrattade han mest och ringde upp hotell Vidikovac för att få en vägbeskrivning.

Solnedgång över Sveti Stefan under en paus i bilturen till Budva 

Vi kom fram till Budva ganska sent på kvällen och orkade inte gå ut och äta. Valde istället att länsa ett närliggande livs på öl, bröd och korv och äta i solnedgången på balkongen. Detta upprepade vi flera gånger när vi dessvärre kom att upptäcka att maten i Budva inte var någon riktig höjdare.

Budva är Montenegros turistmekka. Det är fortfarande billigare och mindre turister än i Kroatiens turiststäder men det märks att vågen av semesterfirare är på ingång. Turist-italienska maten har nämligen anlänt och det krävs lite förarbete för att äta riktigt gott. I Budvas old town har svettiga carbonaror trängt ut färskfångad och nygrillad bläckfisk.

På medioker men dyr skaldjursresturang. Vi fick ett bord precis vid ingången till restaurangen, med utsikt över deras hummerpool. Antagligen för att jag hade flipflop på mig. 

För att hitta bra mat krävs alltså gediget googlande. Några gator upp från standpromenaden hittade vi en till synes anspråkslös cevaperia som serverade dig ett nybakad bröd och några cevapi och sedan lät dig gå loss i en sås- och salladsbar. Notan, med varsin stor öl, slutade på 8€.

Cevapi konstruerad av yours truly 

Stränderna i Budva var vackra men den bästa, Jazz beach, krävde en taxitur på cirka 10 minuter och 4.50€. Eftersom Montenegro inte är medlem i EU är mobiltaxan för samtal snuskigt dyrt och det är smidigt att bestämma upphämtning samtidigt som du blir lämnad på stranden. Alternativt ladda ner Viber eller WhatsApp.

Old town, Budva
Mogren beach, Budva, Montenegro 
Jazz beach

Mat och dryck är (fortfarande) väldigt prisvärt på stränderna. En halvliter lokalöl kostar sällan över 1.50€ och detsamma gäller en espresso. Det serbiska kaffet, mycket likt rävgift, brukar kosta under en euro. Efter tre dagar i Budva åkte vi vidare till Kotor, vilket kommer i nästa inlägg. 

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen