Bang bang blomkål

november 29, 2017

Den här bilden säger ju inte så mycket men jag kan berätta att det är panerad och ugnsbakad blomkål i en klibbig apelsinsås. Rätten är lättlagad och går snabbt att röra ihop.

Panerad och ugnsbakad blomkål
2 portioner
Ingredienser  
1/2 stort blomkålshuvud
Ett uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten eller hemmagjord no-egg (potatismjöl utrört i en skvätt vatten, låt stå 3-4 minuter)
Kryddor - exempelvis paprika, salt, peppar, chili, lökpulver 
1 dl vetemjöl
1-2 dl ströbröd (eller samma mängd lätt mortlad panko) 

Dela blomkålen lagom stora munsbitar och skölj i kallt vatten. Ta fram tre små skålar. Häll mjöl i den första, äggblandningen eller hemmagjord no-egg i den andra samt ströbröd i den tredje skålen. Rör ner dina favoritkryddor i skålarna med mjöl respektive ströbröd. Doppa blomkålsbitarna i första, sedan andra och slutligen tredje skålen. Lägg bitarna på ett bakplåtspapper och baka i 220 ° C i ca 15-20 minuter eller tills de är krispiga. Vänd halvvägs. Blomkålen kommer inte få så mycket färg men det spelar ingen roll. OBS: Om du dubblar receptet, var försiktig och lägg inte in för mycket blomkål i ugnen samtidigt. Om det blir för fuktigt i kommer blomkålen inte bli krispig.

Klibbig apelsinsås
Ungefärliga mängder, smaka och justera tills det är lagom sötsurt
1 msk tomatpure
1 msk socker 
2-3 msk apelsinjuice 
1 msk vitvinsvinäger 
1 dl vatten 
Salt 
Vitpeppar 
1/2 liten gul paprika
1 tsk sriracha (mest för färgens skull, kan uteslutas)
Maizena

Vispa ihop alla ingredienser förutom majsstärkelsen i en kastrull och låt koka 2-3 minuter. Tillsätt majsstärkelse så såsen får önskad tjocklek. Låt såsen svalna något och häll sedan över den färdigbakade blomkålen. Servera omedelbart, kanske med ris och picklad kål. 


You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen