Bibimbap med tofu, kimchi, gurka, kål och äggula

januari 03, 2018

Jag tycker det känns löjligt att skriva ner recept på sådana här rätter. Ni ser ju precis allt. "Receptet" är dessutom väldigt förlåtande, har du inte någon ingrediens hemma - skippa den och ta något annat. Det blir säkert precis lika gott.

Bibimbap
4 portioner
4 portioner kokt långkornigt ris
250 gram stekt fast tofu
En liten morot, hyvlad
En halv sats marinerad gurka, se nedan
2 dl picklad rödkål
2 dl hemmagjord eller färdigköpt kimchi
Vårlök
4 äggulor
Bibimbapsås, se nedan

Lägg riset i botten på en skål och fyll på med övriga ingredienser. Häll sist över bibimbapsåsen.

Marinerad gurka
2 sommargurkor (små)
En matsked risvinäger
En tesked socker
En tesked gochujangpasta
Vitpeppar
En tesked vatten

Skiva gurkan tunt, krossa lätt med händerna, blanda med övriga ingredienser och låt stå 30 min.

Picklad rödkål
Rödkålshuvud
Ättika (12%)
Socker
Kallt vatten

Blanda en inläggningsvätska med 1 del ättika, 1 del socker, 2 delar vatten i en stor skål. Rör runt så sockret löser sig. Smaka av. Det ska dra lite i mungiporna och vara riktigt syrligt, slå eventuellt i mer ättika. Skiva rödkålen tunt och lägg i skålen. Krossa kålen lätt med händerna för en snabbare pickling. Låt stå minst en timme men helst över natten.

Bibimbapsås
1/2 dl ljus soja
Sesamolja
En halv pressad vitlök
Rostade sesamfrön
En nypa socker
En tesked gochujangpasta

Blanda ovan ingredienser till en välsmakande sås.  Var försiktig med sesamoljan, några droppar räcker långt.


You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen