Pankofriterade champinjoner och jalapeñomajonnäs

januari 08, 2018

En av mina talanger i livet är att fritera. Jag har flera gånger övervägt att skriva det på mitt CV. Har lika många gånger blivit övertalad att låta bli. Här har jag iallafall lagat pankofriterade champinjoner med jalapeñomajonnäs. Lika bra som drinktillbehör som till huvudrätt.

Ingredienser
20 svampar
20 små eller 10 stora (delade på mitten) champinjoner
1 ägg
0.5 dl vatten
3 dl vetemjöl
3 dl panko
Salt
Peppar
Starkt paprikapulver
(Andra kryddor som du vill, exempelvis oregano, chili osv...)
Rapsolja för fritering

Obs! För att förhindra att svamparna med sitt höga vatteninnehåll skulle förvandlas till projektiler i kontakt med varm frityrolja ångade jag svamparna innan de friterades. Jag vet inte om det är nödvändigt steg men varför chansa. 

Börja med att tvätta och eventuellt dela champinjonerna.  Lägg svamparna i en bunke eller matlåda med ett löst lock ovanpå och mikra tillsammans med en matsked vatten på högsta effekt i två minuter. Häll av vätskan som bildas och låt svalna något.

I tre skålar, häll upp mjöl i den första, knäck ett ägg i den andra och häll upp panko i sistnämnda. Krydda mjölet med salt, peppar, paprika och eventuellt andra kryddor. Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med en halv deciliter vatten.

Värm upp rapsrolja i en tjockbottnad gryta, jag brukar använda min från Le Creuset. Jag använder inte någon termometer men tror jag brukar fritera kring 170 grader, på läge sex av nio på min induktionshäll.

Doppa svamparna i vetemjöl, sedan ägg, vetemjöl igen, ägg igen och slutligen panko. Fritera några åt gången till svamparna är gyllene och låt sedan droppa av på hushållspapper. Servera med jalapeñomajonnäs,

Jalapeñomajonnäs
1 dl Hellmans majonnäs (eller hemmagjord för den som är fin i kanten)
3-4 inlagda jalapeños, finhackade

Blanda och låt stå 10 minuter. Ät! You Might Also Like

1 kommentarer

  1. Ha ha ha jag tycker helt klart det ska stå i ditt CV. Vem skulle inte gilla dig då!!
    Detta ska jag testa!Helt klart...det låter ju Super Gott
    Kram Kajsa

    SvaraRadera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen