Vietnamesiska vårrullar

januari 15, 2018

Vietnamesiska vårrullar är i princip samma sak som friterade sommarrullar. Är ingen meteorolog men kan bara anta att det sker någon form av säsongsskifte i kontakt med frityroljan. Väderdiskussioner åt sido, här är vårrullar fyllda med rödkål, risnudlar, sojabönor, vitlök och ingefära.

12-14 rullar

Ingredienser
12-14 rispapper
Rapsolja till fritering + en matsked
50 gram (torrvikt) risnudlar
6 dl strimlad rödkål
2 dl sojabönor (tina först)
2 klyftor vitlök
En matsked riven ingefära
Två matskedar ljus soja
Två matskedar sweet chilisås
Vitpeppar

Börja med att koka risnudlar något kortare än den rekommenderade koktiden. Skölj sededan i kallt vatten för att avstanna kokningen. Stek kål i en matsked rapsolja så att den mjuknar något. Tillsätt sojabönor, vitlök, ingefära, soja, sweet chilisås samt vitpeppar och stek ytterligare några minuter. Häll sedan upp fyllningen i en värmetålig skål och tillsätt även nudlarna. Klipp några varv med en sax i skålen för att dela nudlarna några gånger och göra livet enklare. Låt fyllningen svalna till rumstemperatur.

Ta fram en stor skål med kallt vatten. Doppa ett rispapper tre gånger (1 sekund per dopp)* i vattnet och lägg sedan på en skärbräda eller tallrik. Lägg på några skedar fyllning på pappret, vänta 15 sekunder och rulla sedan ihop tight. Lätt som en plätt.

Värm upp rapsolja i en tjockbottnad gryta, jag brukar använda en från Le Creuset. Jag använder inte någon termometer men tror jag brukar fritera kring 170 grader, på läge sex av nio på min induktionshäll. Fritera några vårrullar åt gången i 4-5 minuter.

Servera med olika dippsåser och kanske en mangosallad. Njut.

*har jag läst recept som rekommenderar 5 minuter blötläggning vilket är fel, så fel

You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen