Salladsblad, butternutsquash, svampchips och pumpamajonnäs

februari 01, 2018

Inte en elegant och finstämd middag utan snarare orgie av saker som är goda individuellt. Dagens experiment, pumpamajonnäsen, är inspirerat av Garants sötpotatisaioli. Såsen är gjord på ugnsbakad butternutpumpa och rapsolja som med lite stavmixermagi blandas ihop till en len och god majonnäs.

Salladswraps
2 portioner
En halv butternutpumpa
Svampchips
Romansallad
Picklad rödlök
Gurka
Jordnötssås
Pumpamajonnäs

Skär butternutpumpan i centimeterstora kuber, ringa över lite rapsolja och krydda med lite salt. Baka i ugnen i 20-25 minuter på 200C tills pumpan mjuknat och fått lite färg. Låt pumpan svalna något och gör sedan wraps med det som finns i kylskåpet, exempelvis ingredienserna ovan.


Pumpamajonnäs
1 dl ugnsbakad butternutspumpa (rumstempererad)
1 dl rapsolja
Vinäger
Salt
Ev. Vitlök
Ev. Sambal oelek

Lägg butternutpumpan i ett kärl med höga väggar, typ ett ölglas, och stavmixa till en slät puré. Låt stavmixern stå kvar i glaset och slå över oljan. Starta stavmixern på full effekt, kör 20 sekunder och börja sedan mycket långsamt vicka mixern sida till sida. Du kommer se hur majonnäsen blir ljusare nere i botten av kärlet. Fortsätt vicka tills du "vickat dig upp" ur majonnäsen. Har allt gått som du ska har du nu en stabil majonnäs. Smaksätt med vinäger, salt och eventuellt sambal oelek och vitlök.

Om din stavmixen liksom min suger så gärna majonnäsen i kylen ett tag för att kyla ner den innan du käkar.

Svampchips
En stor champinjon
En tesked rapsolja
Salt

Skär champinjonen tunt, antingen med en kniv eller med hjälp av en mandolin. Pensla med rapsolja och baka på 200C varmluft tills svampen torkat ut och blivit krispig, cirka 15 minuter.


You Might Also Like

0 kommentarer

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Leta i den här bloggen